Baletní večer rozhodně musel nadchnout i naprostého laika

1. 9. 2014 / Napsali o nás
Po loňské premiéře a úspěchu v sobotu večer opět nádvoří plumlovského zámku ovládl balet. Baletní galavečer byl opravdovou chuťovkou nejen pro znalce a milovníky tohoto umění. Šest ukázek provedlo návštěvníky od klasického baletu až k jeho moderní podobě, jejíž doprovodem byly originálními nahrávkami legendární kapely Queen.

V programu galavečera se podařilo dát dohromady na první pohled možná nesourodé ukázky z baletních představení. To ovšem bylo jen první zdání. „Program je koncipovaný jako průřez inscenací baletního souboru Moravského divadla v Olomouci,“ řekla Týdeníku organizátorka Edita Lachmanová. Stejně, jako v loňském roce, byla příprava tohoto vedena myšlenkou podpory plumlovského zámku. „ Galavečer je zařazen do projektu podpory hodnotných kulturních aktivit Olomouckého kraje. Záštitu převzal hejtman Jiří Rozbořil.

Choreografem a režisérem všech představení, z nichž měli diváci možnost vidět úryvky, je šéf baletu Moravského divadla Robert Balogh. Ten v úvodu prozradil, že se na jevišti představí ‚posily‘ souboru ještě dřív, než je uvidí diváci na scéně přímo v divadle. „Program má dvě části. V té první se představí klasický balet prezentovaný Spící krasavicí, Dámou s kaméliemi a Labutím jezerem. Po přestávce v druhé části diváci uvidí modernější pojetí. Vrcholem je pak ukázka provázená písničkami skupiny Queen,“ předem prozradila E. Lachmanová. Jistě není bez zajímavosti, že mezi diváky byl také osobní tajemník Freddieho Mercuryho Peter Freestone. Sólista Ivo Jambor, co by slavná rocková hvězda, si roli evidentně užíval. To ovšem se dá říct i za celý baletní soubor během všech částí galavečera.

 

Závěrečný aplaus plného hlediště byl naprosto zasloužený. Nadšení diváků neochladily ani dešťové kapky, které v jeden okamžik byly vcelku neúprosné. „Program byl připraven pro tuto příležitost na nádvoří plumlovského zámku. V tom je jedinečný. Zároveň je unikátní i v jiné věci. Představuje širokou škálu podob, které má baletní soubor ve svém repertoáru,“ uvedla ještě před představením pro Týdeník Edita Lachmanová.  H. Baronová, M. Havelka

Týdeník Prostějovska, 31.8.2014