Bohatým bral, a chudým dával, v sherwoodském lese...

31. 10. 2016 / Napsali o nás
Legenda o Robinu Hoodovi se dočkala literárních i filmových zpracování, teď anglický zbojník„řádí" na jevišti Moravského divadla v Olomouci, kde 16. září proběhla premiéra. Středověkého lidového hrdinu tady oživila v inscenaci nazvané Robin Hood režisérská dvojice Michaela Doleželová a Roman Venci, tvůrci oblíbených komedií Když se zhasne, Královny a Najdeme se na Ztracené.

Na vzniku nové hry se vedle režisérského tandemu, Michaely Doleželové, podílel rovněž slovenský dramatik a režisér Jakub Nvota, který spolupracuje už léta s několika českými scénami.

Legendární zbojník v jiném hávu

„Chtěli jsme zpracovat nějaký titul, jenž je dobře známý pro široké spektrum publika, ale kteloviny rý zároveň nabízí jistou volnost. Nápadů padlo několik, ale Robin Hood se nakonec ukázal jako ideální," přiblížila nám Marie Doleželová. Asi nepřekvapí, že nová verze legendy v podání tvůrců populárních komedií bude poněkud netradiční. „Počítali jsme, že příběh o Robinu Hoodovi zná každý alespoň trochu, takže jsme si dovolili některé věci vyložit po svém," sdělila režisérka. „Samozřejmě se objeví všechny základní motivy, které jsou pilířem literární předlohy i filmů, i když jsme s nimi naložili po svém. S oblibou říkáme, že kdybychom naše představení uvedli v Anglii, tak by nás za ně zavřeli do Toweru a ukamenovali," doplnil s úsměvem Roman Venci.

Důležitou součástí jsou akční scény, jejichž přípravu měl na starosti uznávaný choreograf bojových scén Petr Nůsek. Ten se podílel mimo jiné na realizaci hollywoodských filmů Letopisy Narnie: Princ Kaspian, Tristan a Isolda či Hellboy. Už na jaře absolvovali herci pod jeho vedením náročný výcvik.

Bojový i pro Marianu

V titulní roli se představuje Tomáš Krejčí, který svede na jevišti čtyři souboje a kromě luku se ohání ještě mečem a holí. Marianu ztvárňuje nová posila činoherního souboru Kristýna Krajíčková, která má stejně jako její mužští kolegové za sebou náročný bojový výcvik. Jaroslav Krejčí ztotožnil krále Richarda Lví srdce, postavu Jana Bezzemka hraje Petr Kubes, v roli proradného šerifa z Nottinghamu účinkuje Vojtěch Lipina a výrazný prostor získala také Naděžda ChrobokováTomicová v roli čarodějnice Morgany.

Autorem scény je Miroslav Král, kostýmy navrhla Hana Knotková, původní hudbu k inscenaci složil Filip Tailor.

Robert Rohál

Naše rodina, 25.10.2016