Hra Kámen se vrací do historie

21. 12. 2015 / Napsali o nás
Životní příběhy několika obyvatel německého domu v období od druhé světové války přes rozdělení na západní a východní blok až po pád Berlínské zdi mohou sledovat diváci v dramatu Kámen, jehož premiéra se uskuteční v pátek od 19 hodin v olomouckém Moravském divadle. Hlavním „hrdinou“ je v ní avantgardní vila na okraji Drážďan.

„Patřila židovské rodině, pak prošla arizací, za socialismu ji obývalo několik rodin současně a v závěru se vrací v restituci,“ popsal režisér David Šiktanc.

Hra podle něj zobrazuje, jaký důsledek mají dějiny na konkrétní lidi. „Líbí se mi, že je vše podané věcně, bez sentimentu a idealizování. Ukazuje se, jak snadno se zaměňují, přepisují a zcizují lidské osudy,“ upozornil režisér.

Autorem hry napsané v roce 2008 ke 20. výročí pádu Berlínské zdi je jeden z nejúspěšnějších německých současných autorů Marius von Mayenburg.

„Vyhýbá se patosu a nostalgii a nemá žádnou ambici dělat historický exkurz nebo poučovat. Není potřeba dopodrobna znát německé dějiny, a přesto hra zaujme,“ doplnila dramaturgyně Markéta Kočí Machačíková.

(stk)

Mladá fronta DNES, 16.12.2015