Nemravná píseň připomíná slávu kabaretu Červená sedma

13. 6. 2011 / Napsali o nás
Připomenout dlouhou a úspěšnou tradici divadel malých forem, zejména pak trochu pozapomenutý prvorepublikový kabaret Červená sedma se rozhodl dramaturg Moravského divadla Olomouc Milan Šotek. Nastudoval tedy inscenaci s názvem Nemravná píseň. Představení s humornými výstupy a písněmi bude poprvé uvedeno tento čtvrtek v 19 hodin ve foyer Moravského divadla.

Jedinečnou poetiku kabaretu Červená sedma, který v roce 1909 založil spisovatel a hudební skladatel Jiří Červený a v němž vystupovali Vlasta Burian nebo Jaroslav Hašek, znovu ožije v Moravském divadle, a to díky úsilí Milana Šotka, který proslulý „červený“ kabaret připomněl již v roce 2009 v pražském divadle Disk.

„K Červené sedmě vede přímá cesta od Semaforu či Cimrmanů. Právě tady jsou kořeny humoru, který je mi tolik blízký,“ popsal Šotek, jenž se před samotnými přípravami na inscenaci nejdříve pustil do pečlivého výběru jednotlivých výstupů a písní. „Éra kabaretů vězela až po uši v Rakousko-Uhersku, řada dobových kupletů je proto nepřenosná. Ale třeba v parodii na zasedání tehdejšího parlamentu jsme nemuseli měnit ani čárku,“ okomentoval Šotek.

Vedle humorných scének, jejichž autorem je Eduard Bass, tu zazní písně jak od otce Klapzubovy jedenáctky, tak od Jiřího Červeného. „Mezi nimi i pokusy o vážný šanson,“ popsal Šotek.V představení se sejde tým, který již spolupracoval na pražském představení před dvěma lety, konkrétně Klára Klepáčková, Ivan Dejmal a Jiří Suchý z Tábora. Vedle nich tu však budou zpívat a hrát Vlasta Hartlová, Ivana Plíhalová, Lenka Kočišová, Jaroslav Krejčí nebo Vojtěch Lipina. „Velká činohra byla u nás vždy úzce propojena s kabaretem. Myslím, že pro činoherce je to ozdravný žánr. Kabaret má v Olomouci nezpochybnitelnou tradici, stačí vzpomenout tvorbu Pavla Dostála,“ popsal Šotek. Například pro herečku Ivanu Plíhalovou je titul příjemným návratem ke kabaretní poetice. „Před téměř třiceti lety jsem hrála hlavní roli v inscenaci Když nad Prahou se Hašler uklání v režii Přemysla Ruta, který byl shodou okolností pedagogem Milana Šotka,“ sdělila herečka.

Premiéra Nemravné písně se uskuteční v rámci festivalu Olomoucké kulturní léto, první repríza potom 30. června na Letní scéně v Přerově.

Jiří Beneš

Olomoucký deník, 13.6.2011