Moravské divadlo Olomouc se zúčastní významných domácích a zahraničních festivalů

11. 3. 2024 / Tiskové zprávy
V létě se Moravské divadlo Olomouc zúčastní řady prestižních festivalů v Česku, Polsku a Maďarsku, kde představí novinky ze své tvorby. Soubor činohry zavítá na zlínský Festival Setkání Stretnutie. Soubor opery a operety vystoupí na maďarském VéNégy festivalu, krakovském festivalu pouličního divadla ULICA a na Colours of Ostrava.

Zlínský Festival Setkání Stretnutie, jenž proběhne v termínu 14.–18. 5. 2024, se zaměřuje na prezentaci dramaturgických novinek z českých a slovenských divadel, tzn. první divadelní uvedení textu, dramatizace nebo překladu. „Ve Zlíně představíme naši lednovou novinku Liška B., která vznikla dramatizací Lišky Bystroušky Rudolfa Těsnohlídka. Tu vytvořili Miroslav Krobot a Lubomír Smékal a přidali k ní ještě celou řadu autorských písní, přičemž hudbu k nim složil Martin Hůla. Pan Krobot se ujal také režie a rozhodl se obsadit celý činoherní soubor. Vzniklo tak velmi působivé činoherně-hudební dílo, které sami autoři v nadsázce nazývají jako „antimuzikál“,“ uvedl umělecký šéf činohry Roman Vencl.

Soubor opery a operety zahájí sérii festivalových vystoupení na maďarském multižánrovém VéNégy festivalu, který proběhne v termínu 20.–23. 6. ve Visegrádu na břehu Dunaje. „Pro tuto příležitost připravujeme operní gala Tóny Visegradu, kde zazní hudba významných skladatelů z Česka, Maďarska, Polska a Slovenska,“ prozradila umělecká šéfka souboru opery a operety Veronika Kos Loulová. Moravské divadlo se tohoto festivalu zúčastní už potřetí. V předchozích letech zde vystoupil soubor baletu.

Teatr KTO pod vedením uměleckého ředitele Jerzyho Zońa pořádá v Krakově již od roku 1987 Mezinárodní festival pouličního divadla ULICA. Jedná se o jeden z nejstarších festivalů tohoto druhu ve střední Evropě. V programu se pravidelně objevuje přehlídka různých performativních umění zahrnujících řadu monumentálních podívaných, divadelních her, happeningů, klaunských a loutkových představení, fire show a mnoho dalšího. Letošní ročník se v ulicích historického města odehraje v termínu 5.–7. 7. „Teatr KTO se olomouckému publiku představil již v roce 2022, kdy na Moravském divadelním létě vystoupil s inscenací Peregrinus. Jsem ráda, že tuto návštěvu můžeme oplatit a po tři dny na různých místech Krakova vystoupit s operním flashomobem na festivalu ULICA,“ uvedla Veronika Kos Loulová.

V červenci se zástupci Moravského divadla zúčastní mezinárodního multižánrového festivalu Colours of Ostrava. Na meltingpotu, největším živém multioborovém fóru v Evropě, vystoupí v jednom z bloků mj. umělecká šéfka olomoucké opery a režisérka Veronika Kos Loulová. Soubor opery a operety zde navíc vystoupí s operním flashmobem. Colours of Ostrava se uskuteční v termínu 17.–20. 7. v oblasti Dolních Vítkovic.

 

Pavlína Dočkalová, Tisková mluvčí/ PR

Foto: Vojtěch Duda